Makyra ékszerek – szülinapi meglepetések 4. rész

Hamarosan November van! 1 éves lesz a Makyra ékszerek!

A “Makyra-szülinap” keretében szeretnélek megajándékozni benneteket. Nem csak az ékszerek kedvezményes vásárlását ajánlom nektek, hanem hozok más meglepit is. A csomagokba fogok rejteni pár kupont, termékmintát, hogy a Karácsony közeledtével segítsek az ajándékok kiválasztásában. Bízom benne, hogy találtok közöttük olyat, ami elnyeri a tetszéseteket.

Egy sorozatba szeretném bemutatni a résztvevőket. Ismerjétek meg őket, a termékeket!

Pár nap múlva a szeretteinkre emlékezünk, akik már nem lehetnek velünk. Meggyújtunk egy gyertyát és a fényében rálelünk lelkünk nyugalmára. A gyertyának van valamilyen misztikus hatása.

Szeretném bemutatni nektek Zaicz Boglárkát, aki kézműves faragott gyertyákat készít.

 

Gyönyörű gyertyákat készítesz. Hogy kezdődött ez az egész?

Gimnazista koromban láttam egy amerikai videót a gyertyafaragásról, onnan az ötlet. Akkor döntöttem el, hogy ezt egyszer kipróbálom. Mindig is nyitott voltam mindenféle kézművesség iránt. Gimi után egyetemre mentem, és azt befejezve kezdtem el konkrétabban is utánajárni a gyertyafaragásnak.

Magyarországon nem volt olyan, akitől szívesen tanultam volna, így külföldi gyertyafargókkal vettem fel a kapcsolatot, és végül egy lengyel hölgyhöz el tudtam menni, és egy délelőtt alatt megmutatta a legfontosabb dolgokat. Ezután elkezdtem kutakodni eszközök és alapanyagok után. Nagyon nehéz volt, mivel Magyarországon nem nagyon ismert ez a mesterség, a legtöbb dolgot külföldről tudtam beszerezni. Persze volt, amiből elsőre nem sikerült a legmegfelelőbbet választani, de mostanra már nagyjából kialakultak a beszerzési forrásaim.

Ez kb. fél évbe került, így a lengyel látogatás után 6 hónappal tudtam elkezdeni a saját gyertyáim készítését. Persze kellett egy kis gyakorlás, de rövid időn belül már megmutattam a “nagyvilágnak” a munkáimat. Lett is sikere, már aznap rendeltek is. Az ilyen dolgokat én jelnek veszem, hogy jó úton vagyok. 🙂 Közben rájöttem, hogy az a kisebbik része a dolognak, hogy jó minőségű és szép gyertyákat készítsek… el is kell adni azokat. Úgyhogy sokat foglalkozok marketing és vállalkozás ügyekkel, ezeket is mind meg kell tanulnom.

A gyertyafaragás technológiájáról mondanál pár szót? Mennyi időbe telik egy-egy gyertyát elkészíteni?

Alapvetően sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre gondolják az emberek. Persze a szép gyertyákhoz kell gyakorlat és ízlés, de alapvetően semmiféle szuperképességről nincs itt szó. Fontosak a megfelelő alapanyagok és eszközök, és a helyiség hőmérséklete is, mivel nincs sok idő a formázásra, mert a viasszal addig lehet dolgozni, amíg puha. Percről-percre keményedik, és veszti el a rugalmasságát. Az egésznek a leglátványosabb része a faragás, ami mindössze 10-30 percet vesz igénybe a gyertya méretétől függően. Ezt persze megelőzi az alapöntés és a mártogatás, így összességében 1-1,5 óra a gyertyák elkészülési ideje, és az összes munkafolyamaton 2 nap alatt haladnak át a termékek. Tehát 2 nap alatt készül el a gyertya, összesen 1-1,5 órát foglalkozok vele, és mindebből a faragás mindössze 10-30 perces folyamat csupán.

 

Milyen alkalmakra szoktak tőled gyertyát rendelni?

Nincs olyan alkalom, amire ne tudnék gyertyát faragni! Ez ha furcsán is hangzik, így van! Házasságkötésre, ajándékként, esküvői dekorációként, házassági és egyéb évfordulókra, születésnapra, névnapra, babalátogatásra, keresztelőre, elsőáldozásra, húsvétra dekorációnak vagy ajándéknak, ballagásra, diplomaosztóra, év végén tanároknak/óvónőknek, kollégáknak, főnököknek, legjobb barátoknak/barátnőknek, Valentin napra, búcsúajándéknak bármilyen élethelyzetben (pl. iskolaváltás, munkahelyváltás, stb.), céges ajándékként, karácsonyi dekorációként/ajándékként vagy adventi koszorúra, Anyák-napjára. Nagyon szép, ízléses lehet egy faragott gyertya ami gyász alkalmával készül.

  

Eszembe jut még 1-1 olyan kiugró alkalom, amikor pl. egy gratulációt kifejező gyertyát készítettem egy több száz km-es távot teljesítő kerékpárosnak, vagy egy betegséggel küzdő embernek szánt bátorító idézetet tartalmazó gyertya volt a megrendelésem. Sok nemzeti színű gyertyám kerül külföldön élő magyarokhoz. Illetve külföldre is küldtek már úgy gyertyát, hogy pl. lengyel, német, vagy angol szöveget helyeztem el rajta. Ezek jutottak eszembe, és biztosan vannak olyan alkalmak, amik kimaradtak a felsorolásból.

.

Azt vettem észre, hogy az emberek inkább csak másokra gondolnak, és magukat ritkábban vagy később lepik meg egy faragott gyertyával. Időnként alkalomtól függetlenül vásárolnak az emberek maguknak is egy szép gyertyát. A vásárlóim többsége hölgy, de ha 1-1 férfi vásárol tőlem, akkor annak nagyon örülök, mert tudom, hogy mennyire fog örülni a megajándékozott hölgy a különleges gyertyának.  Szóval a lehetőségeknek nincsen vége.

Lehet veled személyesen is találkozni? Gyertyafaragó workshopot nem tartasz?

Alapvetően a gyertyafaragást nem szoktam bemutatni. Egyrészt kicsi a műhelyem, másrészt bár lenne rá igény, nem ilyen irányba szeretnék fejleszteni. Ettől függetlenül a szerencsés látogatók rajtakaphatnak a műhelyemben munka közben. 🙂 Lehet velem találkozni, de fontos, hogy előtte telefonon vagy e-mail-ben egyeztessünk, mert nem vagyok itthon mindig, és volt már olyan, akivel elkerültük egymást.

A jövőre nézve milyen terveid vannak?

Tele vagyok ötletekkel, ha éppen kevesebb a megrendelésem, akkor igyekszem 1-1 új típusú gyertyát kitökéletesíteni és bővíteni a repertoárt. Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy csak és kizárólag a faragott gyertyák érdekelnek. De néhány hónapja rátaláltam más olyan “művészi” gyertyákra, amik nagyon megtetszettek, és bár nem sok információm van arról, hogyan is készülnek, a karácsonyi csúcsszezon után szeretnék kipróbálni néhány másik technikát is. Szóval várhatóan jövőre lesznek egészen új termékeim. Ennél konkrétabban egyenlőre nem árulok el erről semmit. 🙂

 

Ha nincs ajándékötleted és unod már a virág/bonbon/alkohol “menüsort” , akkor a faragott gyertya egy személyre szabott üzenettel, színvilággal lenyűgöző ajándék lehet.

 Az Őrségi Faragott Gyertya weboldalon olvashattok a gyertyakészítésről, megtekinthetitek a webshopban található közel 300 faragott gyertyát. De az sem ciki, ha nem tudtok közülük választani, keressétek Boglárkát és Ő segít a megfelelő termék kiválasztásában vagy megvalósítja nektek azt a teljesen egyedi, akár feliratos gyertyát, amit kerestek. A Facebook és Instagram oldalán további videokat, szebbnél szebb gyertyákat láthattok, érdemes bekövetni, mert a munkái lenyűgözőek.

 

Vélemény, hozzászólás?