Makyra ékszerek – szülinapi meglepetések 3. rész

Hamarosan November van! 1 éves lesz a Makyra ékszerek!

A “Makyra-szülinap” keretében szeretnélek megajándékozni benneteket. Nem csak az ékszerek kedvezményes vásárlását ajánlom nektek, hanem hozok más meglepit is. A csomagokba fogok rejteni pár kupont, termékmintát, hogy a Karácsony közeledtével segítsek az ajándékok kiválasztásában. Bízom benne, hogy találtok közöttük olyat, ami elnyeri a tetszéseteket.

Amikor megismertem Mariannát tátott szájjal hallgattam, hogy mibe fogott. Csodáltam a bátorságát, a lelkesedését, ahogy beszélt a teákról. Nem volt kérdés számomra, hogy szeretném őt is bemutatni nektek.

Ismerjétek meg a Teaprogramok megálmodóját, Varga Mariannát!

Mi a Teaprogramok?

Teaszakértőként azt tűztem ki célul, hogy segítségemmel fejlődjön a hazai teakultúra, trendibb legyen a teázás, népszerűbb az otthoni minőségi teafogyasztás, ezért kezdtem el az online teaboltom mellett teakészítő és teakóstoló workshopokat is tartani. Innen jött a név: Teaprogramok.

Nyilván mindenki szokott teázni, de nem mindenkiből válik teaszakértő. Hogy lett a tea a szenvedélyed?

Kertészmérnökként immár 12 éve foglalkozom teákkal, de a legnagyobb tudást Londonban szereztem, ahol 6 évig dolgoztam egy teakereskedésben.

Boros világból váltottam a teákra, van termesztési tapasztalatom is. Így nem csak úgy látom a teát, mint becsomagolt végterméket, egy árucikket, hanem tudom, honnan jött, mitől más egyik tea, mint a másik, mivel tehetjük még jobbá, és ez a lelkesedésem és szenvedélyem átragad a workshopjaimon a résztvevőkre is.

Nálunk az egész család „teás”, nagyon sok teát ittam gyerekkoromban. Azt láttam, hogy nagymamám egész életében csak gyógyteákat ivott: szedte, gyűjtötte, szárította a gyógynövényeket, teakeverékeket és kenőcsöket készített belőlük, minden sebre, betegségre, bajra volt egy csodaszere. Ma pedig a szüleim birtokán nő a körömvirág, a bodza, hárs, homoktövis, a citromfű, levendula, menta és még sok más növény, gyümölcs. A valódi teát pedig én magam termesztem hozzá, amiből zöld tea készül majd.

És itt van a Teaprojekt is. Mi ennek a célja?

Szeretném, ha teaprogramjaimmal és a projektemmel hozzájárulnék ahhoz, hogy a teák területén is megvalósulna a fogyassz helyit, termelj sajátot elképzelés. Idén indult el a magyar teaprojekt, aminek keretében már 12 kicsi teakert működik Magyarországon, és egy év múlva a teakedvelők csészéjében nem csak magyar gyógynövények, hanem magyar zöld tea is lehet.

 

Mit szeretsz a munkádban leginkább?

Azt szeretem a munkámban legjobban, hogy amellett, hogy éjjel-nappal teázhatok, változatos. A termékeket, egyedi teakeverékeimet magam találom ki és alkotom, egyedül. A workshopokat Budapest belvárosában tartom, ahol imádok a résztvevőkkel találkozni, beszélgetni. Ez nekem is kikapcsolódás.

Ettől az évtől kezdve pedig vannak termelőim is, akikkel belevágtunk a hazai teatermesztésbe, hozzájuk is járok a kertjükbe, birtokukra szaktanácsot adni, megnézni a teaültetvényeket, ide a kisfiam is gyakran elkísér. Bármelyik kertben felismeri a teát, pedig még alig múlt 2 éves!

  

Van még valamilyen álmod, amit valóra szeretnél váltani?

Hiszem, hogy néhány év múlva már a nagyra nőtt teakertemben, a teasorok hűs árnyékában fogadom a teakedvelőket egy magyar tea kóstolóra vagy teakészítési workshopra. Hiszen álmom egy bárki számára nyitott, látogatható teakert és bemutatóterem létrehozása, ezen dolgozom.

Mottóm: hogy légy nyitott, bátran kóstolj meg különféle teákat, hogy megtaláld a saját teautadat.

Addig is: Teázzunk!

Én személy szerint nagyon várom már a magyar termesztésű teát, addig is a nézzetek körül a Teaprogramok oldalon, sok érdekes olvasnivalót találtok a teákról, a teázásról, a tea felhasználásáról a konyhában. A Facebook oldalon értesülhettek a következő tea workshopról, kellemes kikapcsolódási lehetőség vagy barátnős program lehet. Az Instagram-on is kövessétek be, szuper fotók kíséretében tudjátok nyomon követni a Teaprogramok fejlődését.

 

 

Vélemény, hozzászólás?