Színvilág I.rész (fekete, fehér, kék, zöld)

A téli hidegek beköszöntével hajlamosak vagyunk sötétebb színekbe burkolózni, annak ellenére, hogy az utóbbi években sok stylist, öltözködési tanácsadó a színek használatára ösztönöz.

A világ ezerféle színben pompázik.

Bizonyított tény, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra, az egészségünkre, a boldogságunkra. A színválasztásunk tükrözi az élethez való hozzáállásunkat is.

Volt már olyan, hogy este eldöntötted, hogy mit fogsz másnap reggel felvenni, de reggel valami másra esett a választásod?

Egy napsütötte reggelen biztos más színt fogsz választani, mint egy borongós, esős időben. Nem?

Ha a ruhatárad alap darabjai sötét színűek, vagy ha olyan eseményre vagy hivatalos, ahová előveszed a rövid, “kis feketédet” – akkor kiegészítőkkel varázsold színessé a megjelenésed! Ilyen lehet például egy táska, egy cipő vagy az ékszerek!

Az hogy melyik szín illik hozzád sok minden meghatározza. Milyen tónusú a bőröd, milyen színű a hajad,a szemed, stb. És az is, hogy milyen a természeted, a habitusod.

Összegyűjtöttem pár szín leírását, főként az érzelmeinkre gyakorolt hatását emelve ki. Láthatod, hogy mikor milyen szín segíthet, vagy éppen árthat, súlyosbíthatja az aktuális hangulatodat.

Kezdjük is a feketével!  Tudományos szinteken nem számít színnek, mivel elnyeli a fényt. A mi kultúránkban a fekete színről a gonosz, a halál, a gyász, a rejtély jut elsőre eszünkbe. De erőre, eleganciára, tekintélyre is asszociálhatunk. A túl sok fekete hiányra, depresszióra, kedvetlenségre utal. Pozitív tulajdonsága, hogy szilárdságra, állóképességre, kitartásra ösztönöz.

A fehér színnek a feketével ellentétben pozitív jelentése van. Az egyszerűséget és a tisztaságot szimbolizálja. Egy új sikeres kezdetet is jelenthet – szoktuk is mondani “kezdjünk tiszta lappal”. A fehér galamb vagy a fehér zászló szimbólumokban a béke megtestesítője, a menyasszonyi ruha fehér színében az ártatlanság, a tisztaság, a szűziesség jelképe. Kínában a gyász színe. A túl sok fehértől viszont óvakodjunk, mert ürességet, frusztrációt okozhat.

Az alapszínek közül a legközkedveltebb a kék. Az életet jelentő víz és a végtelen égbolt színe.Ellazít, megnyugtat a látványa – képzeld csak el milyen kellemes egy tengerparton ülve a végtelen kékséget bámulni. Az üzleti életben sokan használják, mivel megbízhatóságot, intelligenciát sugároz. Nyugtatja a szemet, javítja a kommunikációt. A bagoly az egyedüli madár, aki látja a kék színt.

A kék után a legkedveltebb szín a zöld. A zöld a természet színe – gondolj csak egy végtelen mezőre, egy esőerdőre vagy egy szép pázsittal és virággal teli kertre. Ha kiegyensúlyozottságra vágysz,  használd bátran a zöldet, ugyanis bizonyítottan nyugtató hatással van az idegrendszerre, enyhíti a szomorúságot, a haragot. A zöld harmónia, az egészség szimbóluma.

Vélemény, hozzászólás?